Uutta tietoa teräksen hinnanoususta

28.6.2021 / Jaakko Virtanen
Virte Metalli Oy -logo Virte Metalli Oy -logo

Kuten kaikki asiakkaamme varmasti jo erittäin hyvin tietävät, teräksen raaka-ainehinnat ovat olleet hyvin voimakkaassa nousussa viime syksystä alkaen. Tämä nousu on jo Q2 alkaen vaikuttanut kattopeltituotteisiin, tikkaisiin, ränneihin ja kaikkiin muihinkin terästuotteisiin, joita Virte myy. Nousu alkaa näkyä toden teolla nyt 1.7. (Q3) alkaen ja tällä hetkellä näyttää siltä, että 1.10. (Q4) alkaen hinnat nousevat suoraan sanoen tähtitieteellisiksi. Merkkejä siitä, että hinnat lähtisivät merkittävään laskuun Q4 jälkeenkään ei tällä hetkellä ole.

Hintojen nousu ei ole yksin suomalainen tai edes eurooppalainen ilmiö. Globaalisti terästuotteiden kysyntä on yksinkertaisesti tarjontaa suurempaa. Eurooppa on hyvin riippuvainen sekä rautamalmin että teräsaihioiden tuonnista, eikä toimittajien kapasiteetti riitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Ongelmaan ei ole nopeaa ratkaisua, sillä kaikkien toimittajien ja tukkureiden varastot ammottavat näissä oloissa tyhjyyttään vielä pitkään. Tässä tilanteessa Suomi on jopa merkittävästi paremmassa asemassa kuin Keski-Eurooppa, sillä Ruotsin Kiirunassa sijaitsee Euroopan (Venäjä poislukien) ylivoimaisesti suurin rautakaivos LKAB, jossa louhitaan 85 % Euroopan rautamalmista. Tästä Ruotsin valtion omistamasta kaivoksesta riittää kyllä malmia SSAB:lle ja sitä kautta saadaan kohtuullisesti terästä SSAB:n päämarkkina-alueille. Keski-Euroopan kova kysyntä kuitenkin nostaa siellä hintoja vielä enemmän kuin Suomessa, joten myös Suomen saatavuus terästuotteiden osalta on jossain määrin kireä.

Meillä Virtessä tavaraa on kuitenkin omille asiakkaillemme riittänyt hyvin, sillä materiaalin saatavuusvaikeudet ovat olleet hyvin tiedossa jo alkukeväästä ja olemme vahvasti priorisoineet omien vakiasiakkaidemme palvelua ja pyrkineet varmistamaan heille tavaran hyvän saatavuuden.