Teräsmarkkinakatsaus – hinnat jatkavat nousuaan

30.3.2022 / Jaakko Virtanen

On taas aika luoda katse tulevaan sesonkiin ja arvioida tulevan vuoden markkinaa. Muistellaan kuitenkin ensin hetki viime vuotta.

Noin vuosi sitten teräksen hinta lähti hurjaan nousuun useista globaaleja markkinoita ravistelleista syistä johtuen. Energian hinta nousi, valtioiden löysän rahan politiikka kiihdytti kysyntää, korona muutti kuluttajien kulutuskäyttäytymistä, merirahtien hinta kasvoi ja kapasiteetti pieneni jne. Yhteisvaikutuksen seurauksena hinnat nousivat ennennäkemättömästi, sinkityn hinta kaksinkertaistui ja maalipinnoitettujen tuotteidenkin hinta nousi yli 50 %. Hinnannousut olivat ennennäkemättömät normaalisti hyvin stabiilissa markkinassa.

Yhdessä esimerkiksi puutavaran hinnannousun kanssa rakennuskustannukset ovat nousseet niin voimakkaasti, että monet rakennusliikkeet ovat jo nostaneet kädet pystyyn, eikä uusia kohteita enää aloiteta nykyisellä hintatasolla.

Alkuvuodesta 2022 tilanne näytti hetkeksi helpottavan, hintojen nousu taittui ja esimerkiksi sinkityissä hinnat hetkeksi jopa laskivat ja saatavuuskin parani. Sitten tuli sota. Sekä Venäjä että Ukraina ovat Euroopan teräsmarkkinoilla isoja tekijöitä erityisesti teräsaihioiden ja lähtökelojen tuottajina. Monilla suurilla Eurooppalaisilla terästehtailla ei ole omia masuuneja ollenkaan, vaan ne ovat ostaneet käytännössä kaikki teräsaihionsa Ukrainasta ja Venäjältä. Nyt Ukrainassa suuria terästehtaita on pommitettu korjauskelvottomiksi, eikä Venäjältä tule tavaraa pakotteiden vuoksi luultavasti ainakaan niin kauan, kuin Putinin hallinto on vallassa.

Teräksen hinta tulee siis nousemaan kohti loppuvuotta merkittävästi ja saatavuus tulee olemaan rajallinen tai huono. Myös sotilaallinen kilpavarustelu tulee kasvattamaan teräksen kysyntää merkittävästi. Q2 (4.4. alkaen) Virte-Metallikin joutuu tarkistamaan hinnoittelua maltillisesti ylöspäin. Q3 odotamme näkevämme merkittävästi suurempia korotuksia. Q4 hintatasosta ei tiedä kukaan, mutta on hyvin vähän syitä olettaa tilanteen paranevan ja hintojen lähtevän laskuun.