Pääkaupunkiseudun valloitus ja Pelti-Virten tarina

17.6.2021 / Jaakko Virtanen

Vielä vuonna 2009 Virte-Metalli oy tunnettiin pääkaupunkiseudulla lähinnä isoista syöksytorvistaan, sekä muutamista muista erikoistuotteista. Ajatus omasta toimipisteestä pääkaupunkiseudulla oli kuitenkin kytenyt mielessäni pitkään, ainakin vuodesta 2002, jolloin siirryin täysipäiväisesti Virte-Metalliin töihin ja hautasin lopullisesti haaveet ja pelot akateemisesta urasta.

Olin vuonna 1995 tutustunut Turun Yliopistolla Äyräksen Jussiin. Samaan tahtiin taistelimme opinnot läpi 2000-luvun alkupuolella ja Jussi oli pariin otteeseen rännikuskinakin Virte-Metallissa. Talvella 2002 “pikkujoulutunnelmissa” ehdotin enempiä miettimättä tai suunnittelematta, ettei Jussi lähtisi Englantiin, vaan ottaisi vastatakseen Helsingin toimipisteemme, jonka voisimme avata ja laajentaa siten markkinaamme. Jussin vastaus oli kieltävä. Vuosien saatossa ehdotusta kuitenkin muisteltiin kerran jos toisenkin.

2009 Jussi oli jo joitain vuosia asunut Helsingissä, missä hän toimi jonkinlaisena myyntipäällikkönä konttoritarvikekauppa Lyrecolla, joka oli hiljakkoin laajentanut Suomeen. Jussi oli lähetetty Englannista avaamaan markkinaa, mutta värikkäiden vaiheiden jälkeen sain eräänä aamuna soiton ja Jussi ilmoitti, että nyt voitaisiin sitä Helsingin pistettä ryhtyä suunnittelemaan. Totesin, että asia selvä ja siitä se sitten lähti.

Löysimme melko nopeasti hyvät tilat Vantaan Petikosta ja maaliskuussa 2010 Pelti-Virte oy avasi ovensa alan yrityksille ja omatoimirakentajille. Muutamassa vuodessa saavutimme vakaan aseman ammattilaisten keskuudessa. Hyvä sijainti ja laaja tuotevalikoima kelpasivat myös pääkaupunkiseudun peltisepille, vaikka meitä etukäteen paljon varoiteltiin, että häntä koipien välissä turkulaiset sieltä aina kotiin tulevat, ei hesalainen suostu turkulaisilta ostamaan.

Yksityisasiakkaiden kanssa oli – ja on ollut – vaikeampaa. Perinteisissä medioissa, kuten lehdissä ja radiossa mainostaminen on pääkaupunkiseudulla kallista ja rehellisesti sanoen lähes hyödytöntä Virten kaltaiselle pajalle. Samanlaisen ”kaikkien tunteman” brändin rakentaminen kuin meille oli vuosikymmenien aikaan rakennettu Turkuun, on pääkaupunkiseudulla käytännössä mahdotonta. Aivan alusta asti Pelti-Virte oy tavoitti silti myös yksityisiä asiakkaita. Google-markkinointi oli 2010 vielä lähes ilmaista ja olimme käyttäneet sitä ahkerasti joitain vuosia Turussa. Parhaiten yksityisasiakkaiden tavoittamisessa meitä auttoi verkkokauppamme “Suomen kattotarvike”. Verkkokaupan suhteen olimme alan pioneerejä Suomessa ja olen ajatellut kirjoitella noista kokemuksista tarkemmin myöhemmin. Suomen Kattotarvike ajattiin sittemmin alas, mutta 2021 tulemme palaamaan tällekin markkinalle.

Tänä päivänä Pelti-Virte oy on jo fuusioitu emoyhtiöönsä ja tuo noin 20 % kokonaisliikevaihdostamme. Osoite on yhä sama kuin 2010, joskin tiloja on sittemmin laajennettu ja väkeä on tullut töihin lisää. Edelleen Petikon toimipisteemme on ketterä peltiseppien ja katonrakentajien palvelupiste, jossa on kattava varasto ja paljon rautaista ammattitaitoa, jota viime vuonna tiimiin liittynyt ammattipeltiseppä Sergei toi vielä rutkasti lisää.

Exceliä ei aikanaan Vantaan varaston perustamiseen paljoa käytetty. Luotettiin omiin tuotteisiin ja tekemiseen. Tiedettiin, että kulut saadaan pysymään alussa matalina ja toimintaa voidaan skaalata ylöspäin tarvittaessa. Vaikka pääkaupunkiseutu on monin tavoin erilainen markkina kuin Turku, niin kyllä kunnon ränni silti aina kelpaa.