Onnistunut kattokauppa

23.5.2024 / Jaakko Virtanen

Harva tietää, että Virten tiilikuviota ajetaan aidolla testivoittaja -koneella. Tarkalleen ottaen testivoittaja oli 6/2007 TM Rakennusmaailman jutussa Selmok oy, jonka koneet ostimme 2012 ja saimme silloin haltuumme myös tämän ”testivoittajan”. Testissä vertailtiin usean eri valmistajan tiilikuvioisia kattopeltejä. 

Itse jutussa mentiin hieman metsään, sillä siinä keskityttiin testaamaan lähinnä pellin ominaisuuksia, kuten uv-kestoa, korroosiokestävyyttä ja muita pellin ja pinnoitteen mekaanisia ominaisuuksia. Käytännössä siis vertailtiin ilmeisesti vain Rautaruukin ja SSAB:n maalipinnoitteiden eri versioita, ei itse kattopeltejä. Saattoi mukana olla joku muukin eurooppalainen pellinvalmistaja. Kaikki testiin osallistuneet tiilikuviot saivat siis ymmärrettävästi melko samanlaiset tulokset, eikä testissä tarkasteltu esimerkiksi peltien istuvuutta tai tarkasteltu, pykältääkö sauma.

Itse olen aika ajoin pohtinut, millainen olisi oikeasti hyvä testi kattopelleille ja niiden valmistajille. Mitä ominaisuuksia siinä mitattaisiin? Ymmärrettävästi ei ainakaan kannattaisi mitata uv-kestoa, korroosiokestävyyttä ja muita ominaisuuksia, koska käytännössä kaikki kattopeltivalmistajat käyttävät nykyään SSAB Ruukin pural-pinnoitettua peltiä ja tulokset sen osalta olisivat käytännössä identtiset.

Jos minä saisin laatia TM-testistä uuden version, laatisin sen seuraavan seuraavia periaatteita noudattaen.

Testattavaksi katemateriaaliksi valitsisin nykyään ylivoimaisesti suosituimman katemallin eli lukkosaumakaton. Tarjouspyyntö sisään eri valmistajille julkisivukuvien perusteella, mistä voisi arvioida ainakin tarjouksen käsittelyajan, tarjouksen sisältämien tuotteiden oikeat määrät ja hinnan.

Tilauksesta toimitukseen pisteyttäisin ainakin toimituksen nopeuden ja toimituksen oikeellisuuden. Erikseen arvioisin vielä pakkauksen laadun. Pitkät kattopellit halutaan usein nostaa katolle ja peltien nostoissa laadukas paketointi on välttämättömyys. Myös pienosien paketoinnilla on väliä, esim pakkaamattomat listat ovat herkästi naarmuilla jo pihalle saapuessaan. Toimituksen oikeellisuus on tärkeää, ilman ruuveja kattoa ei paljon asenneta ja urakka ei suju hyvin, jos ensimmäisenä pitää alkaa metsästää puuttuvia osia.

Itse lukkosaumakatoissa on tuotteena yllättävän suuria eroja, joita maallikko ei voi juuri mitenkään tietää. Esimerkiksi ponteissa (saumoissa) on merkittäviä eroja. Parhaissa lukkosaumakatteissa on ulospäin kääntyvä naaraspontin reuna, mikä helpottaa asentamista, ei naarmuta peltiä ja pysyy paremmin paikallaan. Sisäänpäin kääntyvän naaraspontin ”kynsi” tuppaa pullahtamaan ulos lukituksesta varsinkin, jos kone ei ole ollut prikulleen säädöissään. Urospontti puolestaan on hyvissä kattopelleissä korkea ja ponttien vieressä on muutaman millin korotus, jolloin pelti on jämäkkä ja asettuu katolle suoraan ja loimottamatta, jakaen myös veden virtauksen tasaisesti sen sijaan, että kaikki vesi puskee vasten urosponttia. Jotkut valmistajat varustavat urospontin myös tiivisteellä. Laadukkaisiin lukkosaumakatteisiin saa pohjaan lisätilauksesta äänenvaimennushuovan, jolla sateen ropinan saa mukavasti hiljennettyä.

Laadukkaan lukkosaumakatteen perusominaisuuksia:
1. naaraspontti kääntyy ulospäin
2. korkea urospontti
3. ponttien reunat korotettu
4. pellin pohjaan saatava äänenvaimennushuopa

 

Vielä yksi tärkeä asia on tilauksen jälkihoito. Miten kattopellin valmistaja reagoi esimerkiksi reklamaatioon tai siihen, että asennuksessa yksi kattopelti vioittuu ja tilalle tarvitaan uusi. Kuinka nopeasti sellaisen saa ja mitä maksaa? Kuinka hyvin saa tukea, jos asennuksessa ilmenee teknisiä ongelmia, esimerkiksi kun asentaja ei vaan osaa. Kuinka hyvät asennusohjeet valmistaja toimittaa kattopaketin mukana?

Yllä erittelin mielestäni melko tyhjentävästi sen, millaisten elementtien pitää naksahtaa paikalleen hyvässä kattokaupassa ja mitkä ominaisuudet tekevät peltikattovalmistajasta hyvän tai erinomaisen peltikattovalmistajan. Tietysti myös itse peltimateriaalilla on väliä, mutta kuten sanoin, kun melkeinpä kaikki käyttävät lukkosaumakatoissaan samaa materiaalia, SSAB ruukin Mattapural 0,6 -peltiä, niin ei siinä todellisia eroja pääse syntymään. Toki tilattaessa kannattaa katemateriaalistakin varmistua, jotkut valmistajat käyttävät tuotteissaan halvempia vaihtoehtoja, joissa esim takuut eivät ole samaa luokkaa kuin Mattapuralissa.

Itse tietysti uskon, että Virte pärjäisi tällaisessa testissä mainiosti. Laadullisesti ainakin lukkosaumakatteemme on yksi markkinoiden parhaista, sisältäen kaikki listaamani hyvän lukkosaumakaton ominaisuudet urossauman tiivistettä lukuunottamatta. Vaikka itse tuotteen laatu onkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, toimiva kokonaisuus tarjouslaskennasta toimitukseen ja jälkihoitoon on vasta se, mikä tekee kattokaupasta onnistuneen.