Mitä kuuluu, peltimaailma?

21.7.2023 / Ylläpito

Rakennusala ja rakennusteollisuus syöksyvät hyvää vauhtia syvimpään kriisiinsä sitten 90-luvun alun. Erityisessä ahdingossa ovat uudiskohteiden rakentajat, mutta myös saneerauspuolella monet ovat vaikeuksissa. Erityisen ongelmallinen tilanne on yrityksissä, jotka palvelevat kuluttajia, sillä tavallisten suomalaisten ostovoima on romahtanut. Rahoitusta remontteihin on vaikea saada tai rahoitus on niin kallista, että sitä ei ole varaa ottaa. Pakon edessä siirretään sellaisiakin remontteja, jotka olisi pitänyt tehdä viimeistään eilen.

Rakennusalan kriisi tietysti heijastuu rakennusteollisuuteen, myös meihin täällä Virtellä. Vaikka kesä onkin tuonut kaupankäyntiin pientä piristystä, niin rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että hiljaista on.

Asiakkaan näkökulmasta tilanne on tietysti palkitseva. Yritysten tilauskirjat ovat ohuet ja remonttiporukan saa pihalle parhaimmillaan muutaman päivän tai viikon varoajalla. Kilpailuttaminen kannattaa, sillä taistelu urakoista on riipivän kovaa. Huippuvuosien 2021-2022 tasosta monen remontin hintalappu on pudonnut 10-20 %, jopa enemmän. Pudotus näkyy niin työn kuin materiaalienkin hinnassa. On vaikeaa ennustaa, vieläkö hinnat tulevat tästä laskemaan, mutta ainakin edellisvuosiin verrattuna remontoijalla on nyt mahdollisuus säästää melkoisesti urakkahinnassaan.

Vallitsevassa tilanteessa, pahimman ollessa vasta edessä, moni yritys valitettavasti tulee myös kokonaan lopettamaan toimintansa. Tämäkin kannattaa maksavan asiakkaan pitää mielessä. Asennustakuu 5 vuotta tai 10 vuotta ei paljon lämmitä, jos urakoitsija on ongelmien ilmetessä konkurssissa.

Mistä tulikin mieleen, että Virte-Metalli oy täyttää ensi vuonna 74 vuotta. Toki osakeyhtiönä olemme nuorempia, vasta 45 vuotta, mutta kirjanpito ja vastuunkanto on kuitenkin jatkunut yhtenäisenä aina vuodesta 1950, jolloin isoisä ensi kertaa pisti toiminimen pystyyn.