Katonrakennusalan menneisyys ja tulevaisuus

21.3.2024 / Jaakko Virtanen

Toimitusjohtaja taas ihmettelee maailman menoa. 20-vuotisen yrittäjäurani aikana ei ole vastaan tullut yhtä syvää sukellusta, kuin mitä nyt on nähty. Toki pienempiä dippejä on tullut vastaan, finanssikriisin turbulenssissa 2008-10 ja 2015-2017 oli myös pidempi alavireinen kausi ainakin katonrakennusalalla. Nyt puhutaan kuitenkin aivan eri kokoluokan muutoksesta markkinoilla.

Vertailukohtaa rakentamisen tämänhetkiseen lamaan pitää luultavasti hakea 90-luvun alkuvuosista. Itse pureskelin silloin vielä pyyhekumia koulun penkillä, joten omat muistot noista ajoista ovat vähäiset. 90-luvun lamasta kuitenkin jotain muistan minäkin. Isää painoivat yrittäjäkavereiden konkurssit ja henkilökohtaiset velkahelvetit. Virtenkin tilanne oli tukala, vaikka tiukalla kulukuurilla talous pysyi kutakuinkin kohtuullisena.

Katonrakennusalalla kysyntä alkoi sukeltaa jo 2022 loppupuolella ja mennätalvi oli hiljaisin vuosikymmeniin. Kysyntäpuolen hiljaisuutta täydensi pitkä, kaikkea tekemistä vaikeuttanut talvi. Ahdistavaa on ollut seurata pitkäaikaisten asiakkaiden ajautumista maksuvaikeuksiin ja konkursseihin.

Rakennusala tietysti on aina ollut syklinen ja jatkuvassa muutoksessa. Itse usein palaan ajatuksissani 20 vuoden takaiseen maailmaan, kun oma yrittäjäurani alkoi. Paljon on noista ajoista muuttunut. Silloin Virten asiakaskunnan ytimessä olivat vielä pienet peltisepänliikkeet. Oli yhden miehen firmoja, isä & poika -firmoja ja useita sellaisia puolen tusinan miehen yrityksiä. Monien tällaisten firmojen johdossa oli vahvoja persoonallisuuksia, maailmaa kiertäneitä ja monessa liemessä keitettyjä jermuja. Suhde tällaisten firmojen ja Virten välillä oli hyvin henkilökohtainen ja vahva, usein myös vuosikymmenien mittainen. Jo 2000-luvun alussa oli nähtävissä, että maailma tulee muuttumaan. Nyt on jäljellä enää muistot, vanhojen jäädessä eläkkeelle ei uusia tule tilalle.

Näin runsaslukuiselta ja vireältä näytti Turun Peltisepänliikkeenharjoittajain Yhdistys ry:n jäsenistö vielä 80-luvun loppupuolella. 

Nykyään rakennuksilla kaivataan ja vaaditaan aivan erilaisia taitoja ja asioita kuin 20 vuotta sitten. Pääsääntöisesti muutos on tietysti hyvästä, työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota paljon enemmän, yritysten talousosaamisen ja muun johtamisen vaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi. Osaamisen todistavat todistavat tänä päivänä sertifikaatit ja tittelit, ei enää pelkkä tekijän sana tai keräämä kokemus. Raha ja kustannustehokkuus ovat merkittävästi suuremmassa roolissa. Monille ”menneen maailman” tekijöille riitti hyvin maltillinenkin korvaus tehdystä työstä, toisaalta tekeminen saattoi olla hyvinkin tehotonta ja kattourakkakin saattoi venyä kuukausien mittaiseksi. Aikaa käyttäen syntyi kyllä usein myös laatua, jollaiseen ei nykymaailmassa ole enää varaa tai aikaa. Tämä muutos on osittain syynä perinteisten peltisepänliikkeiden ”hiipumiseen”. Paljon käsityötä vaativat peltikatot ovat korvautuneet uusilla, nopeammin asennettavilla katteilla.

Kevään myötä markkinoilla on nähtävissä piristymisen merkkejä ja hyvä niin. Ehkä pahin aallonpohja on nyt ohitettu? Hintatasokin on tällä hetkellä vakiintunut melko edulliseksi, vuosien 2021-22 huipuista on tultu alas karkeasti noin 25 %, toki 2020 ja sitä edeltäneeseen hintatasoon on vielä matkaa toinen 25 %, mutta mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että näihin hintoihin enää koskaan palataan.

Virten historiaan voi tutustua myös www-sivujemme aikajana-osiossa https://virte.fi/yritys