Isoa ja pientä peltikauppaa
Virten historia paikallisena peltitukkurina on pitkä ja kirjava. Sen voi katsoa alkaneen n.1995, kun Konttisen Mikko viritteli vanhan Kuormakatu 15:n hallimme kylmään varastotilaan ensimmäisen pellin kelaus- ja rainoituslinjan. Siitä alkoi pellin pienkelojen varastointi ja omien rännikelojen rainoitus sekä myynti torien ränniäijille. Bisnes kasvoi nopeasti ja taisimme siinä astua muutamille turhan isoille varpaille lähtiessämme tosissamme mukaan peltikauppabisnekseen. Muutamaa vuotta myöhemmin tämä johtikin siihen, että siirryimme käyttämään SSAB:n ruotsalaista terästä.
Uuden bisneksen myötä myös trukkikalausto oli päivitettävä sellaiseksi, että saimme siirreltyä entistä isompia keloja. Koska rahat olivat tiukalla, ei trukkikaan ollut aivan uusinta uutta. Mutta sen missä trukki ehkä muissa ominaisuuksissa hävisi, nopeudessa se otti kaiken takaisin, sillä voimanlähteenä toimi vanhan Volvon kuorma-auton moottori ja sen myötä oli tarjolla peräti viisi vaihdetta eteenpäin!
Toimitusjohtaja Jaakko Virtanen muistelee, millaista olin pellin kelaus 80-luvulla ja 90-luvun alussa.
– Jonkin verran asiakkaille myytiin pienkeloja jo ennen ensimmäisen linjaston rakentamista. Peltiä vedettiin kelalta käsivoimin hallin lattialle ja kelattiin siitä rullalle. Välillä tarvittiin kolmekin ukkoa pyörittämään haspelia, jos kelasydän oli asennettu vähänkin epäkeskeisesti. Yksi veti ja kaksi pyöritti kelaa. Lattialta tietysti aina tarttui keloihin vähän soraa, mutta se oli aikaa kun pellin pinnoite oli PVC-200:ta, joka kesti melkein mitä tahansa mekaanista rasitusta, pellin pintaan painuva sora sitten vaan pyyhittiin kelan pinnasta pois. Kyllähän se vähän hölmöläisen hommalta välillä tuntui, mutta vähissähän siinä vaihtoehdot olivat. Ensimmäinen kelauslinjasto toi ison parannuksen noihin hommiin ja mahdollisti monta firman kasvun kannalta tärkeää asiaa.
Vuonna 1998 siirryimme uusiin isompiin tiloihin ja samalla kelauslinja päivitettiin uudempaan LSK:n linjastoon. Se oli aikanaan firman historian suurin koneinvestointi, vaikka linja aluksi olikin mallia ”karvalakki”, eikä esim syöttökelausta oltu motorisoitu, mistä seurasi kaikenlaisia ongelmia ja sattumuksia. Investointi kuitenkin kertoi siitä, että peltikaupan rooli oli kasvanut merkittäväksi ja bisneksen kasvupotentiaaliin uskottiin vahvasti.
Vuosikymmenet ovat vierähtäneet ja tänä päivänä peltikauppa näyttelee suurta roolia yrityksen toiminnassa. Linjastoja on nyt käytössä kolme, yksi pienkeloille, yksi isoille keloille ja rainoille sekä yksi arkitukselle ja halkaisulle. Aivan kiveen hakattu ei tuo roolitus tietenkään ole, pienkelalinjalla voidaan tehdä myös arkitusta jne. Kuvassa uusimman linjastomme sydän, JK-koneen leikkaus- ja halkaisuyksikkö, joka mahdollistaa pellin samanaikaisen halkaisun ja leikkauksen. Tälle yksikölle peltiä syöttää Somerteknon 8 tonnin keloja käsittelevä haspeli.
Virte tarjoaa nykyään asiakkailleen markkinoiden laajimmat ja räätälöidyimmät pellin kelaus- ja rainoituspalvelut. Materiaalivalikoima kattaa SSAB:n väripellit, kuparit, alumiinit, RST:t, reikäpellit eri laaduissa ja paksuuksissa, sekä paljon muuta. Jos asiakas tarvitsee vaikka 500 kpl 3000×212 soiroja, ne toimitetaan arkkilavalla asiakkaan pihaan. Isoissa kanttausprojekteissa säästyy muuten melkoinen määrä aikaa, kun ei noita tarvitse itse leikellä! Tarvittaessa kaikki kelat on saatavana myös suojakalvolla.
Pienkelat, tonnin kelat, 610:t ja arkit ovat luonnollisesti peruslaaduissa ihan hyllykamaa ja tarvittaessa niitäkin toimitetaan asiakkaan tarpeisiin kustomoituna, esimerkiksi 100 kpl 20 jm 610-rainoja rullalla, jos peltisepän kohde on sellainen, että rivit on ajettava katolla ja siirrettävä sinne käsin. Täysleveät ja 610 tonnin kelat toimitetaan sisäholkilla, joka suojaa pellin sisäkierroksia ja varmistaa, että jokainen neliö on Virten keloissa aina priimaa. Sisäholkki myös estää kelaa painumasta kasaan kuljetuksen aikana.