71 vuoden matka torikojusta kattopeltitehtaaksi

3.6.2021 / Jaakko Virtanen

Tammikuun ensimmäisenä päivänä 1950 isoisäni Helge Virtanen aloitti itsenäisenä pärekorikauppiaana Turun Puutorilla. Äitiään Tyyneä Helge oli toki auttanut luutien myynnissä jo jonkin aikaa, mutta 1.1.1950 alkoi oman firman pyörittäminen ja Virte-Metalli oy on tuosta yrityksestä suoraa jatkumoa.

Pärekorikauppaa Turun Puutorilla
Pärekorikauppaa Turun Puutorilla

Virte-Metalli oy ei ole jostain syystä pitänyt koskaan merkkipäivänään tuota 1.1.1950, vaan 60-luvun puoliväliin ajoittuvaa muutosta pärekorikaupasta rännikauppaan ja tarkalleen ottaen päivää, jolloin Saksasta tilattiin ensimmäinen oma rännikone, Rima Universal. Eli 20.11.1964 on aina ollut meille se päivä, josta olemme laskeneet Virte-Metallin tarinan peltiverstaana alkaneen.

Ensimmäinen tuotantotila, Pellavatien autotalli
Ensimmäinen tuotantotila, Pellavatien autotalli
Kourunkauppaa 60-luvulta
Kourunkauppaa 60-luvulta

Varsinaisesti nimi Virte-Metalli oy sai alkunsa 1960-luvun lopulla, kun mainostoimisto Suva teki meille ensimmäiset painetut esitteet, joissa puhuttiin Virte-tikkaista. Hiljakkoin edesmennyt Vainikaisen Kake piirsi Virtelle logon 70-luvun alkupuolla javuonna 1976 syntyi osakeyhtiö Virte-Metalli oy jatkamaan Tmi Metallityö H. Virtasen työtä.

Virte-Metalli oy oli isäni Lasse Virtasen ja Helgen yhdessä omistama yritys. Osakeyhtiön ensimmäinen vuosikymmen oli taloudellisesti hyvin haastava. Oma halli Orikedolla oli taloudellisesti iso ponnistus, eivätkä noihin aikoihin tehdyt isot kattourakat lyöneet oikein leiville. Lopulta Helge myi osuutensa isälleni Lasselle ja jäi eläkkeelle. Asennustyöt lopetettiin ja keskityttiin valmistavaan toimintaan, palvelemaan rakennusliikkeitä, peltisepänliikkeitä ja omatoimirakentajia. Tässä muutoksessa iso rooli oli enollani Konttisen Mikolla, joka kehitti yrityksen valmistamia tuotteita ja koneisti tuotantoa. 1980-luvun lopulla yritys menestyi muutamia vuosia mukavasti, lainoja saatiin lyhennettyä, eikä jokainen päivä ollut elämistä ns “kädestä suuhun”.

Oma 300 m2 halli Orikedolla 80-luvun alussa
Oma 300 m2 halli Orikedolla 80-luvun alussa

1990 lama tietysti koetteli Virteä siinä, missä koko rakennusalaa. Valuuttalainoja ei kuitenkaan oltu pakkomyynnistä huolimatta otettu. Niinpä äärimmäisen tiukalla kulukuurilla selvittiin laman yli. Yritys alkoi taas kasvaa ja alimmillaan kuusi henkilöä työllistänyt pajamme työllisti pian tuplaten. Vuonna 1998 muutimme merkittävästi isompiin tiloihin naapuriin, lamaan pyörteissä vapautuneisiin LVI-tukun tiloihin. Itse opiskelin vielä noihin aikoihin filosofiaa Turun Yliopistossa.

Omaa koneenrakennusosaamista 90-luvulta
Omaa koneenrakennusosaamista 90-luvulta

Vuonna 2002 löin jatko-opiskelut yliopistolla pakettiin ja lähdin Virteen töihin. Uranvaihdos oli suunnittelematon ja yllättävä, mutta tervetullut. Sukupolvenvaihdos vietiin lopulta läpi kolmessa vuodessa ja siitä asti olen ollut yrittäjä. Kanssani firmaa “vetämään” tuli myös Leif Vienonen. Meillä oli kaiken kaikkiaan hyvä porukka kasassa siinä, paljon nuoria innokkaita kavereita, joista iso osa on yhä talossa töissä, kuten Iivosen Jani, Pensikkalan Janne, Paavolaisen Mikko ja toimistossa Koskisen Krisse. Kokemusta ja rautaista osaamista ryhmään toi Konttisen lisäksi Parikan Heikki, joka oli tullut taloon 1984 ja on talossa yhä, hienon lähes 40-vuotisen uran tehneenä. Liikevaihtoa tehtiin 2002 noin 1,4 miljoonaa euroa ja siitä lähdettiin määrätietoisesti kasvattamaan. Finanssikriisikään ei juuri raappaissut ja 2011 mennessä yritys oli kasvanut suurinpiirtein nykyisiin mittoihinsa, eli 5-6 miljoonaa euroa vaihtavaksi, omalla alueellaan merkittäväksi peltialan toimijaksi. Kasvua lähdettiin hakemaan myös pääkaupunkiseudulta, jonne perustettiin 2010 sivukonttori Pelti-Virte oy, jota lähti vetämään vanha opiskelukaverini Jussi Äyräs.

2006 valmistuneen laajennusosan kalustamista
2006 valmistuneen laajennusosan kalustamista

Monin tavoin 2010-luku oli hyvin haastavaa aikaa. Omakotitalo- ja rivitalorakentaminen äkkijarrutti, eikä lähtenyt enää uuteen nousuun. Moni eläkeikään tullut asiakasyrityksemme lopetti ja perinteisten pienten peltisepän- ja rakennusliikkeiden tilalle tulivat isot kansalliset yritykset, joilla oli jo omat isot kansalliset tai kansainväliset tavarantoimittajansa. Virte-Metalli investoi kuitenkin voimakkaasti uuteen konekantaan ja hankki mm. laajan valikoiman kattoprofilointikoneita. Näin kattopellinvalmistus palasi Turkuun kymmenen vuoden tauon jälkeen ja yrityksen liiketoiminta säilyi samassa laajuudessa, johon se oli vuosikymmenen alussa kasvanut.

Vuonna 2015 lähdimme mukaan myös aurinkosähköbisnekseen, kun lanseerasimme Virte Solar oy:n ja kattopelteihin integroidut ohuet aurinkopaneelit.

"Uuden sukupolven" aurinkosähköä oman hallinlaajennuksen katolle 2016
”Uuden sukupolven” aurinkosähköä oman hallinlaajennuksen katolle 2016

Virte Solarin tarina, kuten moni muukin vaihe historiassamme ansaitsee myöhemmin tulla tarkemmin käsitellyksi omassa blogikirjoituksessaan nyt, kun vauhtiin on päästy.